Myiasis deel 2: pijnlijke huidmadenziekte bij het schaap.

terug naar overzicht Naast dat Myiasis veel voorkomt bij konijnen, kampen schapen ook vaak met deze pijnlijke madenziekte. Het blijkt dat het jaarlijks bij 2 tot 5% van de schapen en lammeren in ons land voorkomt.
Ook bij schapen wordt Myiasis veroorzaakt door de larven van de groene vleesvlieg (Lucilia sericata).

In de periode van april tot oktober komt Myiasis het meeste voor. De vliegen worden aangetrokken door een vochtige en vuile vacht bij het schaap. Het vochtig en vuil blijven van de vacht kan leiden tot huidbeschadigingen, wat bacteriegroei stimuleert. Dit maakt de huid nog extra aantrekkelijk voor de vliegen!

De vlieg legt eitjes in de wol, die binnen enkele uren tot dagen uitkomen. Zodra de eerste maden er zijn, kunt u gedragsverandering waarnemen bij het schaap, ze worden onrustig, krijgen last van jeuk en gaan schuren. De maden doorborgen de huid en voeden zich met onderliggend weefsel en weefselvocht. Zodra dit gebeurt merkt u aan de schapen merkt u dat ze sloom worden en niet meer willen eten.
De beschadigingen, het wondvocht en de geur zorgen er voor dat er meer (en ook andere) vliegen op uw schaap afkomen en daar ook eitjes leggen. Het is een situatie die heel snel kan verergeren en verslechten.

Waar heeft het schaap vaak last van Myiasis?
Het gebied wat vaak aangetast is, is het gebied rond de staart. Daarnaast kan het ook op de flank, de rug, de hoornbasis of de tussenklauwspleet (bij rotkreupel) voorkomen.

Wat kunt u ertegen doen?
U kunt de schapen preventief behandelen met Clik. Dit is een middel dat eenvoudig is toe te dienen en verkrijgbaar bij Dierenartsenpraktijk Zaltbommel.

Hebben uw schapen al last van maden, wacht dan niet te lang en neem contact met ons op! Hoe eerder u erbij bent, hoe beter de prognose is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie en advies over Myiasis bij schapen? Neem dan contact met ons op via 0418-512009 of loop eens binnen.