Myiasis: levensbedreigend voor (uw) konijnen!

terug naar overzicht Myiasis deel 1: levensbedreigend voor (uw) konijnen!
Ook bij Dierenartsenpraktijk Zaltbommel komen wij het de laatste tijd weer tegen: Myiasis ofwel madenziekte bij konijnen.

Myiasis is een aandoening dat zich voornamelijk voordoet in de zomerperiode. De groene vleesvlieg (Lucilia sericata) legt eitjes op uw konijn, in het gebied rond de anus. Wees in de periode dus extra alert op de aanwezigheid van vliegen bij uw konijnenhok!

In principe kunnen alle konijnen myiasis krijgen, maar voornamelijk de konijnen met een vieze vacht rond hun staart en anus (veroorzaakt door aangekoekte ontlasting en urinebrand) trekken de vliegen aan. De aangekoekte ontlasting en urinebrand zorgen naast een vieze vacht ook voor het ontsteken van de huid. De vliegen komen af op geur van de ontlasting en de ontstoken huid. In deze vieze vacht leggen de vliegen eitjes, die binnen enkele uren tot dagen uitkomen. De maden (vaak in verschillende groottes aanwezig) banen zich een weg door de huid en richten daaronder enorme schade aan.

Hoe komt mijn konijn aan een vieze vacht en aangekoekte ontlasting?
Vaak is verkeerde voeding de oorzaak voor een vieze vacht rondom de staart en anus van uw konijn en aangekoekte ontlasting. De juiste voeding voor uw konijn bestaat uit onbeperkt hooi, beperkt groenvoer en maximaal 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht per dag. Daarnaast eet een konijn zijn eigen ochtendontlasting op om aan bepaalde voedingsstoffen te komen die nodig zijn.

Een konijn produceert twee soorten keutels; de gewone keutels en de blindedarmkeutels. Deze blindedarmkeutels hoort uw konijn op te eren. Eet uw konijn deze niet, dan veroorzaken zij een vieze vacht. De blindedarmkeutels zijn namelijk erg plakkerig en blijven aan de vacht vastzitten. Dit zorgt, samen met het warme weer, voor de perfecte omstandigheden voor de groene vleesvlieg om eitjes in te leggen.

Wat kunt u doen om Myiasis bij u konijn te voorkomen?
- De juiste voeding!
- Verschoon in de zomerperiode regelmatig het hok van uw konijn (vaker dan normaal).
- Controleer uw konijn dagelijks op mogelijk een vieze vacht en Myiasis.
- Behandel uw konijn preventief. Bij dierenartsenpraktijk Zaltbommel verkopen wij de juiste middelen om uw konijn preventief te behandelen tegen Myiasis. Nomyiasis is een zeer goed middel dat helpt om Myiasis bij uw konijn te voorkomen. Daarnaast heeft ook het behandelen van uw konijn met Stronghold een preventieve werking.

Heeft uw konijn last van Myiasis? Wacht dan niet te lang en neem zo snel mogelijk contact met ons op! Myiasis is namelijk altijd een spoedgeval! Hoe eerder u er bij bent, hoe beter de prognose voor uw konijn is.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie en advies over Myiasis bij konijnen?
Neem contact met ons op via 0418-512009 of loop eens binnen.