Gebitsbehandeling

Het gebit is het belangrijkste ‘instrument’ van konijnen en cavia’s. Met hun scherpe tanden vermalen ze het voedsel voordat het naar de darmen gaat. Aangezien de darmen actief gehouden moeten worden, is het van levensbelang dat ze goed blijven eten. Een gezond gebit is daarom noodzakelijk.

Gebitsproblemen zijn te herkennen doordat konijnen en cavia’s nauwelijks meer eten of pijn hebben. Ze bewegen weinig meer en de keutels zijn afwijkend van vorm. Ook te lange of scheve tanden zijn alarmerend. De tanden en kiezen groeien namelijk hun hele leven door, tijdens het knagen en kauwen worden ze netjes afgesleten. Een afwijkend gebit veroorzaakt pijnlijke ontstekingen of abcessen en aangetast wangslijmvlies. Ook kan het dier tranende ogen, een vieze neus, een natte kin en een onverzorgde vacht krijgen.

Vermoed u gebitsproblemen? Wacht dan niet met een dierenartsbezoek. Vaak brengen we het dier onder narcose om ook achterin de mond te kijken. Op basis daarvan wordt het behandelplan opgesteld, bijvoorbeeld voor het trekken of afslijpen van een snijtand of kies.

Liever voorkomen we een ingrijpende gebitsbehandeling. U kunt uw konijn of cavia behoeden voor gebitsklachten door het gevarieerde voeding te geven.

Meer weten?