Vaccineren

Vaccinaties beschermen uw kat tegen allerlei ziekten. Het is maatwerk. Sommige vaccinaties werken voor drie jaar, terwijl tegen andere ziekten elk jaar gevaccineerd moet worden. Wij vaccineren daarom al jaren op maat: elke drie jaar een grote cocktail die beschermt tegen onder andere de kattenziekte, en jaarlijks een kleine mix voor onder andere de niesziekte. Naast deze basisvaccinaties zijn er soms ook aanvullende vaccinaties nodig, afhankelijk van de situatie van uw kat. Wij sturen altijd een oproep voor vaccinaties ter herinnering.

Omdat alleen gezonde dieren gevaccineerd kunnen worden, controleren we uw kat vooraf altijd van top tot teen met een gezondheidscontrole. Ook kunt u een Vaccicheck laten doen, zodat uw kat alleen de vaccinaties krijgt die op dat moment nodig zijn. Gaat uw kat mee naar het buitenland, dan zijn een aantal vaccinaties en soms een aanvullend bloedonderzoek verplicht.

Meer weten?
LICG over de voor- en nadelen van vaccinaties, hun werkingsduur en vaccinatieschema’s (https://www.licg.nl/katten/vaccinatie-van-uw-kat/)


Gezondheidscontrole

Alleen gezonde katten kunnen gevaccineerd worden. Het lichaam kan zich dan volledig richten op het aanmaken van antistoffen tegen de vaccinatie. We controleren uw huisdier daarom altijd van top tot teen voordat het een vaccinatie krijgt.

Bij de gezondheidscontrole bekijken we onder andere het gebit, de ogen, oren, ademhaling, pols, vacht, huid, slijmvliezen, lymfeklieren, bewegingsapparaat en voedingstoestand. We voelen de buik na en beluisteren het hart en de longen. Per ras en leeftijdsklasse hebben we daarnaast nog extra aandacht voor specifieke afwijkingen. Mochten er gezondheidsklachten zijn, dan bespreken we met u de vervolgstappen om de gezondheid van uw kat weer te verbeteren.


Vaccicheck

Uit onderzoek is gebleken dat de werkingsduur van een vaccinatie per kat kan verschillen. Bij sommige dieren werkt de vaccinatie langer dan de gebruikelijke drie jaar. U kunt een vaccicheck laten doen om na te gaan of uw dier nog voldoende beschermd is. We onderzoeken dan of uw kat nog voldoende antistoffen in het bloed heeft. Is dit het geval, dan kunnen we de vaccinatie uitstellen. Zo kunt u de vaccinaties voor uw kat beperken en het dier toch op maat beschermen.


Bescherming in het buitenland en pensions

De rabiësvaccinatie (hondsdolheid) is wettelijk verplicht als uw kat meegaat naar het buitenland. Dit geldt dus ook voor België en Duitsland! De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Sommige landen eisen ook een bloedonderzoek om aan te tonen dat de kat werkelijk afweerstoffen heeft aangemaakt. Of er gelden andere strenge eisen. Voor dieren jonger dan drie maanden gelden vaak afwijkende regels en soms mogen ze het land helemaal niet in.

Ook pensions kunnen eisen stellen. Zo vragen zij soms om aanvullende vaccinaties, zoals de BB-enting. Dit is een neusdruppel die extra bescherming biedt tegen de Bordetella-bacterie, een bacterie die de niesziekte kan veroorzaken. Een bloedtest als bewijs dat uw kat goed is beschermd, wordt tegenwoordig ook door steeds meer pensions geaccepteerd.

Neem tijdig contact met ons op als u van plan bent om uw dier mee te nemen naar het buitenland of naar een pension. Zo voorkomt u problemen en is uw kat ook daar goed beschermd tegen ziekten. Ook tegen ziekten die in ons land (nog) niet voorkomen. Lees hier meer over bescherming in het buitenland.

Meer weten?
LICG over voorzorgsmaatregelen om te reizen binnen en buiten Europa, de invoereisen per land, en tips voor een prettige reis (https://www.licg.nl/vakantie-dier-gaat-mee/)