Gebitsverzorging voor de kat

Tandsteen en tandplak geven uw kat niet alleen een slechte adem, maar kunnen ook pijnlijke ontstekingen veroorzaken. Ontstekingen in het gebit tasten tanden en kiezen aan, die daardoor soms zelfs getrokken moeten worden. Maar de bacteriën kunnen ook elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken, zoals de hartkleppen, nieren en lever. Naarmate een kat ouder wordt, groeit ook de kans op tandvleesproblemen.

Uit onderzoek blijkt dat 2 van de 3 katten gebitsproblemen hebben die bij de baasjes vaak onopgemerkt blijven. Een goede gebitsverzorging krijgt op onze praktijk daarom veel aandacht. Met het hele team staan we paraat om gebitsproblemen te onderkennen en signaleren. Inmiddels is het een veelvoorkomende behandeling: vrijwel dagelijks behandelen we een hond of kat voor gebitsproblemen.

U kunt gebitsklachten bij uw kat voorkomen door dieetvoeding te geven tegen tandplak. Daarnaast kunt u dagelijks het gebit poetsen, al valt het tandenpoetsen bij een kat niet altijd mee. U kunt hiervoor een gewone (kinder)tandenborstel gebruiken, een vingertandenborstel of gaasje dat om de vinger is gewikkeld. We leggen graag uit hoe u het best kunt beginnen met gebitsverzorging.

De maand februari is de Maand van de Gebitsverzorging. Deze landelijke actie ondersteunen wij van harte, zodat er extra aandacht komt voor het gebit van huisdieren. U kunt dan bij ons terecht voor een gebitscontrole en handige poetstips. Zo houdt u het gebit en dus ook uw kat gezond.

Heeft uw kat gebitsproblemen? Die kunnen verholpen worden met een gebitsbehandeling.

Meer weten?
  • In dit filmpje laat dierenarts Wilko zien hoe hij de tanden van zijn hond poetst. Op vergelijkbare wijze kunt u ook het kattengebit behandelen 
  • Lees ook hoe Ardie van Duijnen de tanden van haar honden poetst (link naar klantverhaal)