Uw huisdier en de barbecue.

terug naar overzicht Mooi weer, dat betekent voor veel mensen ook de barbecue buitenhalen en genieten van een lekker stukje groente en vlees. Ook voor je hond of kat zijn die heerlijke geuren onweerstaanbaar en dus willen zij maar wat graag deelnemen aan de barbecue. Dat is echter niet zonder gevaar.
Niet alleen de satéprikkers en botjes kunnen een gevaar zijn voor je huisdier, ook de hete kolen en aanmaakblokjes kunnen voor grote problemen zorgen.
En daarom hebben wij enkele tips voor veilig barbecueën op een rij gezet:

 
  • Creëer een aantrekkelijk plekje voor je hond buiten, ver van de barbecueplaats af. Geef hem hier een kauwsnack of zijn favoriete speeltje.
    Vind je maatje het toch te moeilijk om afstand te houden, of neem je liever geen risico? Overweeg hem dan aan een lijn te leggen of houd hem binnen in huis. Het is minder gezellig, maar wel een stuk veiliger.
  • Bewaar, voor een huisdiervriendelijke barbecue, het barbecue vlees en ander eten op hoge tafels. Je huisdier wordt minder verleid door al het voedsel als het uit zijn zicht is en ze kunnen er minder goed bij als het op een hoge tafel ligt.
  • Leg aanmaakblokjes buiten het bereik van je huisdieren. Deze ruiken voor veel honden en katten erg smakelijk, maar zijn giftig.
  • Voorkom dat je hond etensresten uit het afval pikt, door etensresten, houten prikkers en plastic servies weg te gooien in een afgesloten vuilnisbak. Door het afval direct op te ruimen en in een afgesloten bak te gooien, verklein je de kans dat de hond etensresten, botjes of houten prikkers naar binnen schrokt.
  • Voer je huisdier liever niets dat van de barbecue af komt. De meeste barbecue gerechten zijn niet geschikt voor dieren en al snel te vet of te gekruid. Wil je je dier toch verwennen, koop dan een speciale snack of speeltjes en geef deze op een veilige plek, ver van de barbecue vandaan.
  • Ook een barbecue die uit staat is gevaarlijk. De hete kolen kunnen nog uren na smeulen. Giet daarom na het barbecueën wat koud water over de kolen en sluit hem af met een deksel.

Heb je toch het idee dat je huisdier een prikkertje, botje, aanmaakblokje of plastic heeft binnengekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts!
Maar de beste manier om dit alles te voorkomen blijft de zone rond je barbecue te beveiligen, zodat je huisdier niet in de buurt kan komen en je die zonovergoten barbecue niet in de dierenartspraktijk eindigt met een ziek of gewond dier.