Nieuws: oogstmijten

terug naar overzicht Inleiding
De volwassen oogstmijt, ook wel herfstmijt genoemd, is een aaseter die leeft op rottend plantenmateriaal en gemiddeld ongeveer 10 maanden oud wordt. De mijt is zo groot als een speldenknop en oranje van kleur. Ze komen plaatselijk in Nederland voor, onder andere in de Bommelerwaard. De mijten komen vooral in de nazomer en herfst voor in vochtige grond van bossen 
en velden. Rond augustus (de oogstmaand) zien we veel patiënten die last hebben van de oogstmijt.

Cyclus
De volwassen mijten leggen hun eieren op de vochtige grond. Hieruit komen de zespotige oranje larven die zich voeden op dieren. De larven klimmen op het gras en op laaghangende struiken. Zodra een dier langskomt, hechten ze zich hierop vast. De larven leven van lymfe en weefselvocht 
(geen bloed) van zoogdieren, vogels en reptielen. Na de een maaltijd vallen de larven op de grond en ontwikkelen zich tot nymfen en vervolgens tot volwassen oogstmijten. De cyclus duurt ongeveer twee maanden.

Symptomen
De huidklachten worden veroorzaakt door de larven van de oogstmijt. De beten veroorzaken ernstige irritatie en een jeukende huidontsteking. Ook kunnen bultjes en korsten ontstaan. Als gevolg van ernstig krabben kunnen schilfers en kale plekken ontstaan. De larven zitten vast aan de huid en worden met name gevonden in gebieden waar de huid in contact komt met de bodem, zoals de poten, vooral tussen de tenen, de kop, de oren en de buikzijde. Ook mensen kunnen de infectie oplopen na contact met de mijten in bossages, maar niet door contact met een besmet dier.

Diagnose
De oranje larven kunnen met het blote oog of met behulp van een vergrootglas of microscoop worden gezien. De jeuk houdt echter aan nadat de larven al verdwenen zijn!
Indien de mijten niet meer zichtbaar zijn, dan kan informatie over het uitlaatgebied en het voorkomen van de mijt in die omgeving tot een waarschijnlijkheidsdiagnose leiden.

Behandeling
De behandeling bestaat uit wassen of sprayen met middelen die tegen vlooien en mijten werken. Omdat de jeuk nog aanhoudt als de mijten al weg zijn, moet in ernstige gevallen ook de jeuk worden behandeld. Herbesmetting kan weer plaatsvinden!

Preventie
Preventief uw dier elke maand behandelen tegen vlooien helpt de infectie in veel gevallen te voorkomen. Echter, afgelopen zomer is gebleken dat deze behandeling niet altijd alle besmettingen voorkomt. Wij adviseren Stronghold ®, defencare shampoo ® (niet bij katten gebruiken!!) of eventueel Frontline spray ®. Indien u weet dat er in een bepaald uitlaatgebied oogstmijten voorkomen, dan kunt u gedurende de maanden augustus en september uw hond beter ergens anders uitlaten.


Bronnen:
- L. Medleau en K.A. Hnilica. Small Animal Dermatology. W.B. Saunders Company. 1e druk, 2001: 78 – 79.
- P.A.M. Overgaauw en E. Claerebout. Parasieten bij hond en kat. Veterinary Publishers. 1e druk, 2002: 93 – 95.
- http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/hond/oogstmijt.html
- Figuren: http://science.howstuffworks.com/zoology/insects-arachnids/chigger1.htm
- Figuren: http://www.nowpublic.com/environment/chigger-or-red-spider-mite-2