Maak hieronder uw keuze

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel

Nieuwe Tijningen 8
5301 DA Zaltbommel
dierenartsen@dapzaltbommel.nl
Telefoon: 0418 - 512009
Fax: 0418 - 540572
algemeen facebook
terug naar nieuws

PatiŽnt van de maand: Tijger is verkouden!


01-02-2014 - Tijger is verkouden!

Tijger is een cyperse kat van 8 jaar oud. Tijger komt nooit buiten, want hij woont in een flat op de derde verdieping. Zijn baasje laat hem dus ook nooit vaccineren, want hij komt niet in contact met andere katten.

Enkele weken geleden werd Tijger ineens erg verkouden. Hij begon te niezen, kreeg traanogen, werd erg sloom en wilde niet meer eten en drinken. Zijn oogjes raakten ontstoken en uit zijn neus kwamen flinke snottebellen. Hier in de praktijk wees alles erop dat Tijger besmet was met niesziekte. Zijn baasje snapte er niets van, want hij kwam toch nooit in contact met andere katten?!

Het baasje van Tijger had er echter niet bij stilgestaan dat niesziekte ook via mensen overgedragen kan worden via onder andere kleding, materialen en schoenen. En het baasje van Tijger wist niet dat een collega op zijn werk een kat had met niesziekte.

Tijger is heel erg ziek geworden en heeft het gelukkig net overleefd. Helaas geldt dit niet voor alle katten die niesziekte krijgen. Het is nog steeds een groot misverstand dat katten die niet buiten komen niet gevaccineerd hoeven te worden!

Niesziekte is de meest voorkomende infectieziekte bij de kat. Zoals de naam van de ziekte aangeeft, zijn de belangrijkste verschijnselen niezen en snotteren. Niesziekte wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verwekkers. Virussen zoals het calicivirus en het rhinotracheïtis virus, maar ook Chlamydia en bacteriën die de voorste luchtwegen infecteren, spelen een rol.
Verschijnselen
Bij katten met niesziekte raken de slijmvliezen van de voorste luchtwegen ontstoken. Door de zwelling van het neusslijmvlies en de snotproductie raakt de neus verstopt. U hoort dat de kat moeite heeft met ademen. Soms moet de kat zelfs door de bek ademen om nog voldoende lucht binnen te krijgen. Ook de oogslijmvliezen raken ontstoken: de ogen gaan tranen en er kan sprake zijn van een pussige ooguitvloeiing. Zeker als ook het mondslijmvlies ontstoken is, zal slikken moeizaam gaan en kan kwijlen opvallen. Als gevolg van al deze verschijnselen voelen katten zich vaak behoorlijk ziek en willen niet of onvoldoende eten en drinken.

Risico op infectie
Niet alle katten die besmet zijn met de verwekkers van niesziekte hebben symptomen van niesziekte. Deze zogenaamde symptoomloze dragers zijn belangrijke verspreiders van de infectie. Vooral op plaatsen waar veel katten bij elkaar komen, denk bijvoorbeeld aan asiels of pensions, kunnen katten gemakkelijk van elkaar de infectie oplopen. Vooral jonge dieren en ongevaccineerde dieren lopen een risico om niesziekte op te lopen.

Behandeling
Zoals gezegd kan niesziekte worden veroorzaakt door zowel verschillende virussen als bacteriën. Indien er sprake is van een bacteriële infectie, dan kunnen we behandelen met antibiotica. In de meeste gevallen zal uw dier ook een ontstekingsremmer krijgen.
Omdat er geen specifieke behandeling tegen een virusinfectie bestaat, is het belangrijk uw kat te ondersteunen bij zijn herstel. Voorkomen moet worden dat uw kat uitdroogt en onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Afhankelijk van de ernst van de verschijnselen herstelt een niesziekte infectie binnen 1-2 weken.Eerst even bellen!
Als uw kat verschijnselen vertoont van niesziekte is het in alle gevallen verstandig om, voordat u naar de praktijk komt, telefonisch met de praktijk te overleggen. Niesziekte is een besmettelijke aandoening en als wij vooraf gewaarschuwd zijn, kunnen we maatregelen nemen om het risico op besmetting van andere katten te voorkomen.
De dierenarts zal uw kat willen onderzoeken om andere oorzaken van niezen uit te sluiten. Als de diagnose niesziekte wordt bevestigd, dan bespreken we met u hoe u de patiënt het beste kunt verplegen en besluiten of aanvullende behandeling met medicijnen of infuus noodzakelijk is.

Voorkomen, beter dan genezen
Als vrijwel alle katten gevaccineerd zijn, dan krijgt het virus veel minder kans zich te verspreiden. De jaarlijkse vaccinatie tegen niesziekte beschermt niet dus niet alleen uw eigen kat, maar helpt het risico op infectie met niesziekte bij andere katten te verkleinen. Zorg vooral dat kittens op de juiste tijdstippen gevaccineerd worden, net als katten die naar een pension gaan. De stress rondom hun verblijf in het pension maakt dat ze juist dan extra gevoelig zijn om niesziekte op te lopen. Er bestaan verschillende manieren om te vaccineren tegen niesziekte, de gewone enting per injectie en de neusdruppel methode. In overleg met u bepalen we welke vorm voor uw kat het meest geschikt is.