Maak hieronder uw keuze

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel

Nieuwe Tijningen 8
5301 DA Zaltbommel
dierenartsen@dapzaltbommel.nl
Telefoon: 0418 - 512009
Fax: 0418 - 540572
algemeen facebook
terug naar nieuws

Konijnenvaccinatie dagen: 18 en 19 april 2018


12-04-2018 - Jaarlijkse vaccinatie dag voor konijnen
Er zijn 3 zeer besmettelijke konijnenziektes die ook een serieuze bedreiging zijn voor de konijnen die in huis en in de tuin leven; Myxomatose, VHD-1 en VHD-2. Vaccinatie biedt de beste bescherming!

Myxomatose
Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijk leed onder wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt overgedragen door onder andere stekende insecten (vlooien, muggen, vliegen) en door direct contact met besmette materialen en/of ziek dieren. In de huid ontwikkelen zich dan zachte bobbels (myxomen), vooral rond de ogen, de snuit en de anus. De besmette dieren sterven vrijwel altijd.

VHD-1
VHD-1 (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte, die zich snel via ontlasting, besmette dieren en materialen (kooien, drinkflesjes, schoenen) verspreidt. Ook muizen, ratten en insecten kunnen deze ziekte overbrengen. Vooral jonge voedsters (vrouwelijke konijnen) zijn erg gevoelig voor VHD, maar het kan bij alle konijnen voorkomen. Bij de zeer snelle vorm van VHD sterft het dier plotseling. 75 tot 100% van de geïnfecteerde dieren sterft  aan een infectie met VHD.

VHD-2
Tegenwoordig worden ook veel konijnen gevaccineerd tegen het dodelijke konijnenvirus VHD-2. Sinds een jaar of twee komt dit virus ook in Nederland voor en heeft al veel slachtoffers gemaakt. Het VHD-2 virus zorgt voor acute sterfte onder wilde én tamme konijnen. Ook konijnen die jaarlijks worden gevaccineerd tegen het VHD-1 virus kunnen deze ziekte krijgen, want het type 1 vaccin beschermt niet tegen VHD-2.

Konijnen kunnen vanaf 10 weken leeftijd gevaccineerd worden. Na het zetten van de vaccinatie is uw konijn voor een jaar beschermt.

Preventie
Een goede hygiëne en het weren van insecten, parasieten, muizen en ratten bij het hok van de konijnen zijn zeer belangrijk. Maar voor deze ziekten is er maar één manier om de ziekte volledig te voorkomen en dat is door vaccinatie.

Kosten
De kosten voor een combinatie vaccinatie van zowel Myxomatose als VHD-1 en VHD-2 zijn € 66,00.
De vaccinatie tegen Myxomatose en VDH-1 kost € 46,25.
De vaccinatie tegen VHD-1 en VHD-2 kost € 34,00.