Maak hieronder uw keuze

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel

Nieuwe Tijningen 8
5301 DA Zaltbommel
dierenartsen@dapzaltbommel.nl
Telefoon: 0418 - 512009
Fax: 0418 - 540572
algemeen facebook
terug naar nieuws

Nieuw middel tegen maden bij het konijn!


23-05-2014 - Nieuw middel tegen maden bij het konijn!

Sinds kort is er een nieuw middel op de markt gekomen voor de bestrijding van maden bij het konijn, genaamd Nomyiasis. Maden bij het konijn wordt ook wel (huid)madenziekte of myiasis genoemd. De myiasisvliegen worden aangetrokken door met ontlasting of urine bevuilde vacht of door huidwonden. De vliegeneitjes worden in de bevuilde vacht of in de wond gelegd. Vervolgens graven de uitgebroede larven zich door de huid heen en veroorzaken ernstige wonden. Dit kan zelfs levensbedreigend worden! Een adequate behandeling is daarom van groot belang.
In veel gevallen bestaat er een achterliggende oorzaak voor myiasis. Een bekende oorzaak is verkeerde voeding, waardoor het konijn plakpoep krijgt die aan de kont blijft plakken.
Nomyiasis kan zowel preventief als ter bestrijding van infecties met maden worden gebruikt. De spray doodt de maden en zorgt ervoor dat de eventuele eitjes niet kunnen uitkomen. Preventieve behandeling kan nuttig zijn in de zomermaanden als uw konijn wel eens een vieze kont heeft.  Indien uw konijn besmet is met maden, dan is dit een onderdeel van de therapie, maar is in de meeste gevallen een uitgebreidere behandeling noodzakelijk. Nomyiasis is verkrijgbaar bij onze praktijk.