Maak hieronder uw keuze

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel

Nieuwe Tijningen 8
5301 DA Zaltbommel
dierenartsen@dapzaltbommel.nl
Telefoon: 0418 - 512009
Fax: 0418 - 540572
algemeen facebook
terug naar nieuws

Nieuw vaccin tegen 'de ziekte van Weil'


14-02-2014 - Als hondeneigenaar laat u uw hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil. Maar wist u dat de ziekte van Weil slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte leptospirose is?

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en de beruchtste. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose), is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst.

Geïnfecteerde honden scheiden leptospiren uit via de urine en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding. Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. Bij niet-gevaccineerde dieren is een ernstige leptospirose-infectie vaak dodelijk. Het is dus belangrijk om uw hond te beschermen tegen deze ziekte door hem jaarlijks te laten vaccineren.

Tot voor kort veroorzaakten vooral twee varianten van leptospiose ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Echter, steeds vaker worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen. De huidige vaccins beschermen hier niet tegen.

Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar. De eerste keer dat uw hond gevaccineerd wordt met het nieuwe vaccin moet dit na vier weken herhaald worden om een goede bescherming op te bouwen. Deze herhalingsvaccinatie kost slechts 15 euro.

Voor meer informatie over dit nieuwe vaccin kunt u contact opnemen met de praktijk.