Maak hieronder uw keuze

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel

Nieuwe Tijningen 8
5301 DA Zaltbommel
dierenartsen@dapzaltbommel.nl
Telefoon: 0418 - 512009
Fax: 0418 - 540572
algemeen facebook
terug naar nieuws

Vuurwerkangst bij huisdieren


05-12-2013 - De decembermaand is voor mensen vaak een feestmaand. Helaas geldt dit niet voor veel van onze huisdieren. Een groot aantal huisdieren is bang voor vuurwerk. De eerste knallen zijn al begin december te horen, waardoor sommige huisdieren, vooral honden, de hele maand december angstig en onrustig kunnen zijn.

Behandelingsmogelijkheden bij vuurwerkangst
Wij raden aan om bij vuurwerkangst al begin november te starten met maatregelen om vuurwerkangst te voorkomen. Veel methodes duren langer voordat het effect is bereikt. Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen om vuurwerkangst zo veel mogelijk te verminderen:Maatregelen met betrekking tot het gedrag:
 • De Adaptil® en Feliway® verdamper kunnen uw hond of kat helpen de stress rond de jaarwisseling te verminderen. Deze verdampers verspreiden feromonen. Dit zijn geurstoffen die mensen niet kunnen ruiken, maar een kalmerende werking kunnen hebben bij honden en katten die angstig zijn. De verdamper dient minimaal twee weken voor de jaarwisseling ingezet te worden en permanent in het stopcontact te blijven zitten. Voor honden bestaat er ook de Adaptil® halsband!
 • Cd voor onweer- en vuurwerkangst. Dit is een cd met geluiden van vuurwerk en onweer,  met als doel dat uw hond de geluiden gaat koppelen aan leuke dingen. Met deze cd’s kunt u uw hond langzaam laten wennen aan deze geluiden door de CD op laag volume aan te zetten. Is uw hond hier eenmaal aan gewend, dan kunt u het volume langzaam opbouwen. Bij deze cd’s zit een uitgebreide handleiding over hoe u dit het beste kunt aanpakken. Afhankelijk van de hond kan de training zo’n zes weken in beslag nemen. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met de training op een moment dat er nog geen vuurwerk wordt afgestoken, om zo invloeden van buitenaf te voorkomen. 
 • Zorg voor afleiding. Een kauwbot of voerspeeltje (gevulde Kong® voor honden of gevulde Pipelino® voor katten) kan een fijne afleiding zijn.
 • Een Thundershirt®  is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden en katten te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, bezoek aan de dierenarts, auto rijden en andere zaken die angst veroorzaken. Thundershirt® werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond of kat. Hierdoor wordt de hond of kat rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden en katten moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt®. • Blijf zelf rustig. Negeer zelf de geluiden van het vuurwerk. Troost of straf uw huisdier niet, dit kan averechts werken. Probeer uw huisdier te negeren. U steunt uw huisdier ook door er simpelweg te zijn.
 • Laat uw hond op oudejaarsdag overdag extra lang uit (aangelijnd!), op een rustige locatie zodat het hond ’s avonds moe is. Houd uw kat op oudejaarsdag binnen en sluit het kattenluik af. Zorg dat uw dier niet kan ontsnappen als het in paniek raakt.
 • Sluit op oudejaarsdag alle ramen en ’s avonds de gordijnen, doe de lampen aan en zorg voor harde, rustige muziek of zet de tv aan, zodat het vuurwerk minder goed te zien en te horen is.
 • Zorg op oudejaarsdag voor een veilige plek waar het dier rustig kan liggen of wegkruipen. Katten vinden het prettig om bijvoorbeeld onder het bed weg te kunnen kruipen.
 • Bij extreem angstige dieren kan een gedragstherapeut u helpen. Via www.tinley.nl kunt u in contact komen met een goede gedragstherapeut.
   


Voedingssupplementen en voeding:
Tegenwoordig bestaat er een speciale voeding en zijn er meerdere voedingssupplementen beschikbaar die uitstekend werken tegen vuurwerkangst. Deze middelen hebben langer nodig om optimaal effect te bereiken, dus het is belangrijk om hier al tijdig mee te starten.
 • Het Calmdieet van Royal Canin® biedt een natuurlijke oplossing voor stress bij honden en katten. Het dieet bevat alfa-casozepine, een natuurlijk ingrediënt afkomstig van melk dat rustgevende eigenschappen heeft, zonder enige bijwerking. Daarnaast zorgt het aminozuur L-tryptofaan voor een positieve gemoedstoestand. Het duurt 2 weken voordat een optimaal effect kan worden verwacht.
 • Telizen® is een smakelijk voedingssupplement voor honden en katten. Het bevat L-theanine, dat van nature voorkomt in groene thee. Het kan op verschillende manieren zorgen voor meer ontspanning, waardoor het een reactie door abnormale angst vermindert, het werkt rustgevend en het verhoogt de leercapaciteit. Voor een optimaal resultaat raden wij aan minimaal twee maanden voor de jaarwisseling te beginnen met Telizen®.
 • Zylkene® is een voedingssupplement dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het bevat alfa-casozepine, een natuurlijk ingrediënt afkomstig van melk dat rustgevende eigenschappen heeft, zonder enige bijwerking. Voor het beste resultaat dient dit middel één week tot één maand voor de jaarwisseling worden gegeven.


Medicatie:
 • Clomicalm® is een geregistreerd medicijn voor huisdieren met vuurwerkangst. Clomicalm® is een TCA (Tricyclisch Antidepressivum) dat bekend is om zijn angstverlagende werking bij honden en katten. Het duurt een maand voordat een optimaal effect kan worden verwacht. Dit middel moet ook weer worden afgebouwd, dus u kunt er niet zomaar mee stoppen na de jaarwisseling.
 • Diazepam (Valium®) is een kalmeringsmiddel dat dieren suf maakt en angst vermindert. Ze kunnen wel wat wankel op de poten worden. Het advies is om dit middel niet langer dan één of twee dagen voor de jaarwisseling te geven.
 • Alprazolam lijkt erg op diazepam qua werking, behalve dat het meer suf maakt en sterker tegen angst werkt. Ook van dit middel kunnen de dieren wat wankel op de poten worden. Ook hier is het advies om dit middel niet langer dan één of twee dagen voor de jaarwisseling te geven.

Zorg voor een chip!
Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is, zodat de eigenaar snel achterhaald kan worden indien hij toch weet te ontsnappen. Mocht uw huisdier nog niet gechipt zijn, dan kunt u daarvoor een afspraak maken op de praktijk. U kunt controleren of de chip geregistreerd is op de website van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren: www.ndg.nl


Ons advies is: begin tijdig met de behandeling tegen vuurwerkangst, zodat uw dier minder zware medicijnen nodig heeft!

Voor advies op maat adviseren wij u langs te komen bij de praktijk!