Gebitsverzorging voor honden

Tandsteen en tandplak geven uw hond niet alleen een slechte adem, maar kunnen ook pijnlijke ontstekingen veroorzaken. Ontstekingen in het gebit tasten tanden en kiezen aan, die daardoor soms zelfs getrokken moeten worden. Maar de bacteriën kunnen ook elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken, zoals bij de hartkleppen, nieren en lever.

Een goede gebitsverzorging krijgt op onze praktijk daarom veel aandacht. Met het hele team staan we paraat om gebitsproblemen te onderkennen en signaleren. Het is een veelvoorkomende behandeling: vrijwel dagelijks behandelen we een hond of kat voor gebitsproblemen.

U kunt gebitsklachten bij uw hond voorkomen door dagelijks te tandenpoetsen. Dat gaat heel eenvoudig met een gewone (kinder)tandenborstel, vingertandenborstel of gaasje dat om de vinger is gewikkeld. De hondentandpasta vinden honden overigens erg lekker. Daarnaast zijn er allerlei ondersteunende producten, zoals (enzymatische) kauwstaafjes, speciaal mondwater, en speciale brokken. Op de praktijk leggen we graag uit hoe u het best kunt beginnen met gebitsverzorging.

De maand februari is de Maand van de Gebitsverzorging. Deze landelijke actie ondersteunen wij van harte, zodat er extra aandacht komt voor het gebit van huisdieren. U kunt dan bij ons terecht voor een gebitscontrole en handige poetstips. Zo houdt u het gebit en dus ook uw hond gezond.

Heeft uw hond gebitsproblemen? Die kunnen verholpen worden met een gebitsbehandeling.

Meer weten?
  • In dit filmpje laat dierenarts Wilko zien hoe hij de tanden van zijn hond poetst.
     
‘In een minuutje weer een schoon gebit’
Ardie van Duijnen (Brakel) over tandenpoetsen

‘Mensen lieve, bij mijn honden gaan tandenpoetsen … het moet niet gekker worden!’ dacht ik in eerste instantie. Maar ja, mijn hond Mini had altijd erg veel tandaanslag waarvoor ze behandeld moest worden. En er zijn al wat tanden getrokken. Op advies van Wilko ben ik het gewoon gaan proberen. Eerst met een vingerhoesje en tube tandpasta, een paar keer per week. Inmiddels is het een ritueel: ’s avonds na het eten gaan we eerst een eind wandelen en daarna komt het bekertje met de tandenborstels tevoorschijn. De tandpasta smaakt naar kip, die smikkelt ze gewoon op! Binnen een minuutje is het gepiept. Mocht er ooit een nieuwe hond komen, dan gaan we van jongs af aan tandenpoetsen. Niet alleen is de tandaanslag minder, ook geuren ze niet meer uit hun mond. Ontstekingen hebben ze gelukkig nooit gehad, en dat wil ik zo houden ook.