Gezelschapsdieren - Honden - Preventie

Vlooienbestrijding

Cyclus van de vlo
Vlooien zijn een van de meest voorkomende parasieten bij honden en katten. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die tot 3,5mm groot kunnen worden. De vrouwtjes hebben een bloedmaaltijd nodig om eitjes te kunnen leggen. Een vrouwtjesvlo kan tientallen eitjes per dag leggen. De eieren worden in de vacht gelegd, maar rollen gemakkelijk van uw dier af om op de grond of in de mand terecht te komen. Na 1 – 6 dagen komen uit deze eitjes de larven. De larven leven van huidschilfers en vlooienpoepjes. De larven gaan zich vervolgens verpoppen. Deze poppen kunnen wel anderhalf jaar in leven blijven en zijn lastig te bestrijden. Uit deze cocon kruipt vervolgens een volwassen vlo.

Wist u dat slechts 5% van de totale vlooienpopulatie zich op uw dier bevindt, de rest zit in de omgeving! Daarom is het heel belangrijk om naast uw dier ook de omgeving te behandelen.

Wist u dat 10 vlooienvrouwtjes in 1 maand tot wel 15.000 eitjes kunnen leggen!!

Wist u dat vlooien de lintworm kunnen overdragen? Daarom adviseren wij uw dier ook te ontwormen indien hij vlooien heeft.

Wist u dat de kattenvlo ook bij honden voorkomt?

Wist u dat uw dieren ook allergisch voor vlooien kunnen worden?

Wist u dat vlooien er ook in de winter zijn? Daarom adviseren wij het hele jaar door te ontvlooien. 
Behandelingsmogelijkheden bij de hond
Helaas is een deel van de vlooien minder gevoelig geworden voor bepaalde antivlooienmiddelen. Dus het is belangrijk dat u voor een vlooienmiddel kiest dat nog wel alle vlooien doodt. Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden tegen vlooien bij de hond. Gebruik nooit vlooienmiddelen van de hond bij de kat!!

Pipetten
De meest bekende manier om vlooien te bestrijden zijn druppels in de nek toedienen, de zogenaamde pipetten. Het voordeel is het gemak van toedienen. Het nadeel is dat het dier twee dagen voorafgaand aan en twee dagen na de behandeling niet gewassen mag worden. Sommige middelen werken ook tegen teken. Wij adviseren Prac-tic®, Stronghold®, Advantage®, Advantix® en Advocate®.

Vlooienband
Al vele decennia bestaan er vlooienbanden. Helaas zien we de laatste jaren dat deze banden niet altijd meer even effectief zijn. Onlangs is er een nieuwe band op de markt gekomen die wel effectief is, namelijk de Seresto band®. Deze band beschermt 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken.Tabletten
We hebben twee soorten tabletten die tegen vlooien werken. De eerste is de Comfortis®. Deze tablet hoeft slechts een keer per maand te worden toegediend en biedt een maand lang bescherming tegen vlooien. De andere tablet heet Bravecto®. Deze werkt 12 weken tegen zowel vlooien als teken.

Vlooienkam
Als aanvullende methode naast het gebruik van pipetten, een band of tabletten is het gebruik van een vlooienkam. Als enige behandeling is dit niet voldoende, omdat volwassen vlooien slechts enkele minuten per dag op uw dier zitten en 95% van de vlooienstadia zich in de levensomgeving van uw dier bevinden!

Omgevingsspray
Indien uw dier vlooien heeft, adviseren wij om ook de levensomgeving van uw dier te behandelen tegen vlooien. Dit kan met een omgevingsspray die naast de volwassen vlooien ook de vlooienlarven doodt. Een voorbeeld hiervan is Fleegard.