Gezelschapsdieren - Honden - Preventie

Vaccinatie op maat

Vaccinatie op maat!
Jarenlang was het gebruikelijk om alle volwassen honden elk jaar de grote cocktail te geven. Enige tijd geleden is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat dit niet meer nodig is bij het type vaccin waarmee wij werken (Nobivac®). Een aantal ziektes in de grote cocktail van het merk Nobivac®  is tegenwoordig drie jaar werkzaam.
Een aantal vaccinaties is slechts een jaar werkzaam en dienen dus jaarlijks herhaald te worden. Het vaccin tegen de ziekte van Weil (de ziekte die honden onder andere kunnen oplopen via besmet zwemwater en contact met ratten) en het vaccin tegen kennelhoest werken slechts een jaar. Vaccinatie is dus maatwerk!Gezondheidscontrole

Om een dier te kunnen vaccineren, moet het gezond zijn. Want als een dier ziek is, dan is zijn afweersysteem bezig die ziekte te overwinnen en kan het lichaam zich niet tegelijkertijd voor de volle 100% bezig houden met het aanmaken van antistoffen na de vaccinatie.

Uw dier wordt bij ons dus altijd van top tot teen gecontroleerd alvorens we hem vaccineren. We controleren onder andere het gebit, de ogen, oren, ademhaling, pols, vacht, huid, slijmvliezen, lymfeklieren, bewegingsapparaat, voedingstoestand, we voelen de buik na en we luisteren naar het hart en de longen. Per diersoort, per ras en per leeftijdsklasse hebben we daarnaast nog extra aandacht voor bijvoorbeeld diersoort-, ras- of leeftijdspecifieke afwijkingen. Eventuele afwijkingen worden met u besproken. Uiteraard worden eventuele gezondheidsklachten besproken.Vaccinatieschema van de hond
Ondanks dat een aantal vaccins in de grote cocktail van het merk Nobivac® tegenwoordig dus drie jaar werkzaam is, blijft het echter noodzakelijk de kleine cocktail jaarlijks geven. Welke vaccinatie uw hond precies krijgt, verschilt per situatie. Wij sturen u jaarlijks een oproep voor uw hond ter herinnering. Onderstaand staat het standaard vaccinatieschema van de hond.

Standaard vaccinatieschema hond
Ziekte 6
weken
9
weken
12
weken
1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar Etc.
Parvo          
Hondenziekte            
Ziekte van Weil      
Para-influenza      
Leverziekte              
Kennelhoest      
Hondsdolheid/
Rabies
Minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland.
Sommige landen hebben strengere eisen! Informeer tijdig.

Extra vaccinaties
In bepaalde gevallen kan het nodig zijn uw hond extra te vaccineren. Indien uw hond meegaat naar het buitenland, dan is de rabiësvaccinatie (hondsdolheid) wettelijk verplicht. Dit geldt dus ook voor België en Duitsland! De rabiësvaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Sommige landen eisen nog steeds een bloedonderzoek om aan te tonen dat de hond ook werkelijk afweerstoffen heeft aangemaakt of hebben andere strengere eisen. Voor dieren jonger dan drie maanden gelden vaak afwijkende regels en soms mogen ze het land helemaal niet in. Neem dus tijdig contact met ons op indien u van plan bent om uw dier mee naar het buitenland op vakantie te nemen.

Klik hier om naar de pagina 'mee naar het buitenland' te gaan.


Vaccicheck Titerbepaling, ook dat kan bij Dierenartsenpraktijk Zaltbommel
Meten is weten! Zo min mogelijk vaccineren en toch weten dat je dier goed beschermd is? Dat kan vanaf nu bij dierenartsenpraktijk Zaltbommel met de Vaccicheck.

Waarom de Vaccicheck?
Wij vaccineren al jaren op maat. Dit betekent dat dieren slechts 1x per 3 jaar de grote cocktail krijgen en in de tussenliggende jaren de kleine cocktail. Uit onderzoek is gebleken dat de grote cocktail bij honden bij sommige dieren langer bescherming biedt dan 3 jaar. Om te weten of uw dier nog voldoende antistoffen in zijn bloed heeft, kan vanaf nu bij DAP Zaltbommel bloedonderzoek worden gedaan. Indien uit de test blijkt dat uw dier nog voldoende antistoffen heeft, dan kan de vaccinatie worden uitgesteld. Bij de hond kunnen we geen antistoffen bepalen van de Ziekte van Weil (leptospirose) en Besmettelijke hondenhoest (Parainfluenza en Bordetella), dus hiervoor dient uw hond nog wel jaarlijks te worden gevaccineerd!

Van welke ziektes kunnen we antistoffen bepalen?
Bij honden testen we of er voldoende afweerstoffen aanwezig zijn voor het Parvo virus, hondenziekte (Distemper) en besmettelijke leverziekte (Hepatitis).

Van welke ziektes kunnen we géén antistoffen bepalen?
Bij honden kunnen we geen afweerstoffen bepalen van de Ziekte van Weil (Leptospirose) en Besmettelijke hondenhoest (Parainfluenza en Bordetella). Ondanks de vaccicheck moeten honden dus nog steeds jaarlijks tegen deze ziektes worden gevaccineerd.

De kosten voor de Vaccicheck
De kosten voor de Vaccicheck zijn €58,20. Op de vaccinatieprijs krijgt u vervolgens € 17,50 korting per dier. Indien u met meerdere dieren komt, dan krijgt u €10,00.

Afspraak maken?
Heeft u interesse in de titerbepaling,  neem dan contact op met de praktijk. Wij zijn telefonisch te bereiken via telefoonnummer 0418-512009.