Nieuws: mee naar het buitenland op vakantie?

terug naar overzicht Op vakantie en de hond gaat mee?
Begin dan op tijd met de voorbereidingen! Het is goed om al vroeg stil te staan bij welke voorbereidingen belangrijk zijn als u overweegt uw hond mee te nemen op vakantie.

Regelgeving rond reizen met de hond in Europa
Hoewel er in Europa vrij verkeer is van mensen en goederen, bestaat er nog steeds een uitgebreide regelgeving rondom het vervoer van dieren. Die regelgeving is erop gericht om het risico op verspreiden van besmettelijke dierziekten te voorkomen. Deze regelgeving verschilt per land. De invoereisen per land kunt u vinden op de site van de LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren): http://www.licg.nl/wy/praktisch/reizen-en-vakantie.htmlOp tijd beginnen
De minimale eisen voor Europese landen zijn dat uw hond gechipt is en in het bezit is van een Europees dierenpaspoort. Een volwassen hond (honden vanaf drie maanden oud) moet minimaal 21 dagen voor vertrek tegen hondsdolheid (Rabiës) gevaccineerd zijn. Sommige landen eisen daarnaast dat het dier aantoonbaar, op basis van een bloedtest, voldoende antilichamen heeft gemaakt tegen de hondsdolheid. Om deze procedure tijdig af te ronden, moet u hiermee al enkele maanden voor vertrek starten. Het is daarom van belang dat u ruim voorafgaand aan het vertrek naar het buitenland met ons contact opneemt!

Stekende parasieten dragen ziektes over!
U bent waarschijnlijk gewend uw hond regelmatig tegen vlooien te behandelen. Maar niet voor iedere hondeneigenaar is een regelmatige behandeling van het dier tegen andere parasieten, bijvoorbeeld teken, vanzelfsprekend. Voornamelijk in de zuidelijke landen van Europa komen stekende insecten voor die drager zijn van voor honden besmettelijke ziekten. Het is dus van groot belang uw hond hiertegen te beschermen door middel van bijvoorbeeld een antiparasitaire halsband of een antiparasitair middel dat via druppels in de nek wordt toegediend. Welk antiparasitair middel voor uw hond de beste keus is en hoe u het moet gebruiken, kunt u met ons bespreken. Deze middelen moeten meestal een aantal weken voor vertrek worden toegediend. Dit is nog een reden om tijdig met de voorbereiding te beginnen.


Lees meer over naar het buitenland met uw huisdierPrettig op reis?
Uw dier gaat mee op reis! U heeft vaccinaties en goede antiparasitaire middelen geregeld. Maar er komt meer bij kijken: denk dan met name aan EHBO-spullen (gebruikt uw dier diergeneesmiddelen?), slaapspullen en eten voor het dier. Een en ander is ook afhankelijk wat er lokaal allemaal te krijgen is voor uw dier. Wij hebben hier ervaring mee en adviseren u hier graag in.

Soms is het beter dat …..
Hoewel het natuurlijk een geweldige ervaring kan zijn om samen met de hond op pad te gaan, raden wij aan om goed na te denken of het voor het dier ook zo leuk is. Warmte, te veel onrust, ander voer, andere slaapplek … voor sommige honden is een goed pension of een tijdje bij bekenden logeren een beter alternatief. Twijfelt u? Overleg dan even met ons. Nogmaals, wij denken graag met u mee.