Maak hieronder uw keuze

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel

Nieuwe Tijningen 8
5301 DA Zaltbommel
dierenartsen@dapzaltbommel.nl
Telefoon: 0418 - 512009
Fax: 0418 - 540572
algemeen facebook

Paarden

Paarden
Paarden, pony’s en ezels!

Behandelingen
Onze dierenartsen voeren dagelijks, 24 uur per dag, 7 dagen per week eerstelijns werkzaamheden uit. Hierbij kunt u denken aan gewonde, hoestende of kreupele paarden en natuurlijk ook koliekbehandelingen . Gelukkig bevatten de  werkzaamheden ook vaak preventieve behandelingen. Dit houdt in dat wij samen met u kijken naar hoe we kunnen voorkomen dat uw paard, pony of ezel ziek wordt.
Al sinds de oprichting van Dierenartsenpraktijk Zaltbommel  houden wij ons bezig met vruchtbaarheidsbegeleiding, ofwel fertiliteitsbegeleiding van het paard. In 1992 startte de praktijk als een van de eerste praktijken in Nederland met het scannen van pony’s . Daarnaast is het mogelijk om uw hengst door ons bij u thuis te laten castreren en voeren wij ook eenvoudige aankoopkeuringen uit. Tevens maken wij gebruik van ons eigen uitgebreide laboratorium. Zo kunnen wij bloed en mest snel onderzoeken en hebben we vaak dezelfde dag nog de uitslag.

Ontwormen
Bij paardachtigen komen verschillende wormsoorten voor in het maagdarmsysteem en soms ook in de longen. Alle wormen hebben verschillende eigenschappen en kunnen op verschillende manieren het dier ziek maken. Tot op heden hebben de meeste paardeneigenaren dit probleem actief aangepakt door regelmatig hun dier te ontwormen. Wormen kunnen echter een ongevoeligheid (resistentie) voor wormmiddelen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om alleen te ontwormen als daar aanleiding toe is. Mestonderzoek is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen of bestrijding noodzakelijk is. Wij adviseren om altijd eerst een mestonderzoek te laten uitvoeren alvorens u uw dieren gaat behandelen tegen wormen. Afhankelijk van het type worm, de hoeveelheid eieren en de omstandigheden van het paard wordt er dan een “ontwormadvies op maat” gegeven.

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel behandeling paarden

Chippen
Sinds 1 januari 2007 moeten alle paarden, pony’s en ezels in Nederland een paspoort en een chip hebben. Het paspoort is het identiteitsbewijs van het dier en moet dus altijd bij het dier blijven. Bij verkoop van het dier gaat het paspoort met het dier mee naar de nieuwe eigenaar.  De houder/vervoerder is ervoor verantwoordelijk dat het paspoort altijd bij het betreffende dier aanwezig is. Via het chipnummer is het paspoort aan het paard, de pony of de ezel gekoppeld. Jonge dieren moeten binnen een half jaar na geboorte voorzien zijn van een chip en een paspoort. De chip moet zich bevinden in de linker hals en het is natuurlijk afhankelijk van de diersoort en de afstamming (stamboom) bij welke paspoortuitgevende instantie(s) uw paard, pony of ezel geregistreerd wordt.

Vaccineren
Tegen sommige ziektes is het mogelijk om uw paard, pony of ezels te beschermen door middel van vaccinatie. Als u wedstrijden rijdt of keuringen bezoekt, dan is dit zelfs verplicht en er dient in het paspoort bijgehouden worden wanneer het dier gevaccineerd is en met welk vaccin.

Paardeninfluenza
Paardeninfluenza ofwel paardengriep is een zeer besmettelijke en veel voorkomende virale luchtweginfectie. Een besmet dier zal behoorlijk ziek zijn en dat is ook goed te zien. Hij krijgt hoge koorts, droge hoest, neusuitvloeiing en het dier is sloom. Omdat de afweer verzwakt kan er ook heel gemakkelijk een bacteriële infectie optreden met een longontsteking als gevolg. Al deze complicaties zorgen ervoor dat het dier langer ziek blijft.

Een basisenting tegen influenza bestaat uit 2 vaccinaties. De tweede vaccinatie volgt in een periode van 3 weken tot 3 maanden na de eerste vaccinatie. De KNHS verplicht om binnen 1 jaar na de laatste basisenting opnieuw te vaccineren. Voor een betere (en in Amerika verplichte) basisvaccinatie is het echter beter om een half jaar na de laatste basisvaccinatie opnieuw te vaccineren en dan pas jaarlijks. Zeker wanneer je paard veel contact heeft met andere paarden is het belangrijk om goed tegen influenza te vaccineren. Soms kan een dierenarts u adviseren om 2x per jaar te vaccineren om voldoende immuniteit te behouden.

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel behandeling paarden

Tetanus
Paarden, pony’s maar ook ezels zijn erg gevoelig voor Tetanus (Klem). Tetanus is één van de ziektes waar paarden voor worden ingeënt met de jaarlijkse influenza vaccinatie in een gecombineerd vaccin. De vaccinatie beschermt het dier 2 jaar tegen tetanus. Tetanus is een aandoening aan het zenuwstelsel. De ziekte wordt veroorzaakt door giftige stofwisselingsproducten (toxinen) van de tetanusbacterie. Dieren die niet zijn gevaccineerd kunnen tetanus oplopen als ze een verwonding hebben, want de tetanusbacterie is namelijk onder andere aanwezig in de bodem en mest.

Rhinopneumonie
Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door een aantal types herpesvirussen. De infecties kunnen op verschillende manieren verlopen. Bij Rhinopneumonie kennen we de verkoudheidsvorm, de abortusvorm, de neurologische vorm en de zelden voorkomende oogvorm. De virussen veroorzaken schade aan het ademhalingsstelsel, verlamming, schade aan het gezichtsvermogen en kunnen zelfs leiden tot abortus bij drachtige merries. Paarden met Rhinopneumonie kunnen zeer veel virus uitscheiden waardoor een infectie snel om zich heen kan slaan en andere paarden geïnfecteerd raken.

Vaccinatie tegen Rhinopneumonie is niet verplicht maar wel raadzaam. Deze vaccinatie kan op het zelfde moment gegeven worden als de Influenzavaccininatie, maar er dient wel vaker gevaccineerd te worden. De Rhinopneumonie vaccinatie geeft geen 100% garantie. Een paard kan nog steeds ziek worden door het virus, maar meestal zijn de verschijnselen bij een gevaccineerd paard milder.

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel behandeling paarden

Droes
Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie uit de streptokokkenfamilie. Droes kan voorkomen bij paarden, pony’s en ezels van elke leeftijd en elk ras. Besmette dieren zijn meestal verkouden en hebben koorts die op kan lopen tot ruim 40º C. Daarbij krijgen de dieren last van, de voor een droesinfectie zo kenmerkende, ontstoken en daardoor verdikte lymfeklieren.

Het meeste risico lopen:
• Jonge dieren
• Dieren die worden gehouden in grote aantallen en veel in aanraking komen met andere dieren
• Dieren die veel op concoursen en keuringen komen

Droes kan in uitzonderlijke gevallen fataal verlopen en is moeilijk te behandelen.
Het kan voorkomen bij paarden die er op het eerste gezicht volkomen gezond uitzien (circa 10% van de paarden die herstellen, blijft drager) en ligt daarom altijd op de loer.

Binnen een stal of erf kan droes zich snel verspreiden door direct contact tussen paarden of door indirect contact, bijvoorbeeld door gezamenlijke drink- en voederbakken of via de mens. Vaccineren kan vanaf een leeftijd van 4 maanden, maar om een goede bescherming te behouden dient er met regelmaat gevaccineerd te worden.

West Nijl Virus
Het West Nilevirus (WNV ook wel bekend als Westnijlkoorts) is een virus dat zich vermenigvuldigt in vogels en dat door muggen wordt overgebracht. Het virus kan ook op de mens en op verschillende andere zoogdieren worden overgedragen, onder andere het paard. Het kan bij mens en paard een hersenvliesontsteking veroorzaken.
Voor paarden is er een vaccin sinds de zomer van 2009 een vaccin beschikbaar in Nederland. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties met ongeveer 4 tot 6 weken tussentijd. Daarna voldoet jaarlijkse hervaccinatie. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar. Vaccinatie tegen het West-Nijlvirus is niet verplicht. De Groep Geneeskunde van het Paard van de dierenartsenvereniging KNMvD adviseert vaccinatie, vooral bij paarden die in het buitenland komen of die in contact komen met geïmporteerde paarden.

Voor advies over vaccinaties op maat, kunt u contact opnemen met de praktijk!

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel behandeling paarden

Fertiliteitsbegeleiding
Wanneer u besloten heeft om een veulen bij uw merrie te fokken, is de volgende stap de merrie drachtig krijgen. Tegenwoordig gebeuren de meeste dekkingen door middel van kunstmatige inseminatie, al zien we de natuurlijke dekkingen nog wel veel bij de pony’s en ezels. Rondom de hengstigheid zal uw merrie rectaal worden opgevoeld en gescand (echo) om te kijken of ze in het juiste stadium is om gedekt te worden. Het kan zijn dat dit onderzoek meerdere malen (dagen) moet worden uitgevoerd. Als het zover is, kan de merrie geïnsemineerd worden. Hierna, op dag 16, 17 of 18 dient de merrie weer gecontroleerd te worden. Deze controle is erg belangrijk, omdat dan een eventuele tweelingdracht kan worden vastgesteld. De laatste controle vindt plaats rond de 5e week van de dracht. Wanneer er problemen zijn omtrent het drachtig worden, kunnen aanvullende onderzoeken/behandelingen als slijmmonsters, spoelen, dichtzetten etc. noodzakelijk zijn. De begeleiding van uw merrie kan gewoon bij u thuis plaatsvinden. Het grote voordeel daarvan is dat u niet hoeft te reizen met de merrie en eventueel haar veulen. Wanneer u uw merrie door ons wilt laten begeleiden, informeer dan naar het zogenaamde “merrie-pakket”. Wij hebben namelijk een gereduceerd tarief voor merries die in ons fertiliteitsprogramma zijn opgenomen.

Voedingssupplementen
Met een voedingssupplement kunt u het rantsoen van uw paard beter afstemmen op zijn individuele behoefte dan met een standaard voer. Ieder paard heeft een andere behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, afhankelijk van onder andere leeftijd, ras, conditie en de gevraagde inspanning. Het voordeel van een voedingssupplement is, dat u hiermee juist deze bepaalde stoffen in de juiste hoeveelheid en de juiste onderlinge verhouding kunt toedienen.
Paarden die een volledig uitgebalanceerd voer krijgen, dat is afgestemd op hun specifieke behoefte en waarvan zij de dagelijks geadviseerde hoeveelheid krijgen en opeten, hoeft u in principe géén volledig supplement bij te geven.
Voor paarden die bepaalde risico’s lopen op grond van hun activiteit en lichamelijke conditie bieden wij een aantal zeer specifieke supplementen aan. U kunt hierbij denken aan de onderstaande punten:

• Spier- en/of gewrichtsproblemen
• Verbeteren van de hoefkwaliteit
• Ondersteunen van het spijsverteringsstelsel
• Ondersteunen van de luchtwegen
• Verbeteren van de algehele conditie
• Wedstrijdvoorbereiding en gedrag
• Ondersteunen van het afweersysteem
• Bespoedigen van het herstel na operatie
• Fok en opfok
• Insectenbestrijding

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem contact met ons op.

Dierenartsenpraktijk Zaltbommel behandeling paarden


Lees meer