Sterilisatie konijn

Een konijn wordt geslachtsrijp tussen de 4 en 12 maanden, afhankelijk van het ras. Kleine rassen zijn sneller geslachtrijp dan grote. Een voedster is het hele jaar door vruchtbaar, zelfs direct na het werpen! De term ‘sterilisatie’ wordt veel gebruikt, maar is eigenlijk niet correct. Bij de voedster worden zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd en de officiële term hiervoor is ‘castratie’. 

sterilisatie konijn


De voordelen van sterilisatie van het konijn zijn:

  • Het voorkomen van ongewenste dracht
  • Het verminderen of zelfs voorkomen van agressie of dominantie naar mensen
  • Het verminderen of zelfs voorkomen van agressie of dominantie naar andere dieren
  • Het voorkomen van baarmoederontstekingen
  • Het voorkomen van baarmoedertumoren. Een vrouwtjeskonijn heeft een grote kans op baarmoederkanker; van alle niet-gesteriliseerde vrouwtjeskonijnen ouder dan vier jaar heeft 80% kans op het ontwikkelend van baarmoederkanker


De nadelen van sterilisatie van het konijn zijn:

  • Elke operatie brengt risico’s en de kans op complicaties met zich mee. Wij doen er alles aan om deze risico’s en complicaties tot een minimum te beperken. Voorafgaand aan elke operatie wordt een dier volledig onderzocht (pre-anesthetisch onderzoek). De eventuele afwijkingen worden met u doorgesproken en zo nodig passen wij de narcose aan. We maken gebruik van de veiligste narcosemiddelen en de modernste operatietechnieken


Wanneer steriliseren?

Het beste moment om te steriliseren is rondom het eerste levensjaar en in ieder geval voor het tweede levensjaar. Bij het konijn wordt zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd.


Voorzorgsmaatregelen konijn


Stress

Konijnen zijn uiterst gevoelige prooidieren. We doen er alles aan om stress te vermijden. Dit betekent: opname in een rustige ruimte. Indien de patiënt gewoonlijk met een ander konijn is gehuisvest, dan is het een goed idee het ‘kooimaatje’ mee op te nemen.


Eten en drinken

Laat het konijn niet vasten voorafgaand aan de operatie! Een konijn kan niet braken. Vasten verhoogt de kans op maagdarmproblemen. Wij verzoeken u uw eigen konijnenvoeding mee te nemen, zodat uw konijn direct na de operatie weer kan gaan eten. Het konijn herkent het eigen voer en zal dit makkelijker accepteren.

Vertel uw dierenarts over veranderingen bij van uw huisdier sinds het laatste bezoek, zoals diarree of slecht eten.

Voorafgaand aan de operatie ontvangt u een informatiebrief over de operatie. U kunt deze brief over de castratie van het konijn hier downloaden.

Het is belangrijk dat we weten hoe het gaat met de gezondheid van uw konijn. Wij verzoeken u een korte vragenlijst in te vullen en deze mee te nemen naar de praktijk. U kunt hier de vragenlijst downloaden.