Levensstijladvies voor konijnen en cavia’s

Konijnen
Konijnen zijn sociale dieren en leven graag in groepsverband. Houd daarom nooit een maar twee konijnen in een hok. Aangezien konijnen van hetzelfde geslacht op volwassen leeftijd nogal kunnen vechten, is een mannetje en een vrouwtje de beste combinatie. Met castratie voorkomt u dat er ongewenste nestjes komen. Heeft u toch twee mannetjes of twee vrouwtjes, dan is het verstandig om ze beide te laten castreren en ze vanaf jonge leeftijd aan elkaar te laten wennen.

Konijnen zijn ook actieve dieren. Geef ze daarom een voldoende groot hok waarin ze samen met een soortgenoot kunnen leven. In het hok kunnen de konijnen lekker rennen, wat goed is voor de spierontwikkeling, conditie en voetzolen. Het voorkomt bovendien dat het dier te dik wordt en darmproblemen krijgt.

Het hok moet uitnodigen tot natuurlijk gedrag: lekker languit liggen, knagen, graven en op de achterpoten staan om de omgeving te scannen. Maar konijnen moeten zich ook kunnen terugtrekken. Zorg daarom voor een schuilplaats waar ze zich veilig voelen en waar ze kunnen rusten. Verder is het belangrijk dat ze uit de wind kunnen liggen, ’s zomers de schaduw kunnen opzoeken en het ’s winters vorstvrij is.

Cavia’s
Het is belangrijk om cavia’s met soortgenoten te houden, want het zijn groepsdieren. In tegenstelling tot konijnen, kunnen ze leven met zowel dieren van hetzelfde geslacht als van het andere geslacht. Zit u niet te wachten op een nestje, dan kunt u het mannetje laten castreren. Belangrijk is dat de cavia’s van jongs af aan met elkaar leren leven.

Een caviahok voor twee dieren is minstens 120 bij 50 centimeter. Het is belangrijk dat de dieren veel kunnen bewegen, bijvoorbeeld in een ren. Met speelgoed zoals een hooibal kunnen de dieren zich ook bezighouden. Hooi of knaagtakken stimuleren bovendien het natuurlijke gedrag om lekker te knagen. Zorg verder voor meerdere beschutte plekken in het hok waar de dieren zich kunnen terugtrekken.

Een aangename omgevingstemperatuur is belangrijk voor cavia’s. Voor behaarde cavia’s is 18 tot 21 graden ideaal, voor haarloze cavia’s 22 tot 24 graden. Het is belangrijk dat de dieren niet in de tocht staan maar ook niet te warm. Bij een temperatuur boven de 26 graden kunnen ze al overhit raken.

Meer weten?