Castratie konijn

Een mannelijk konijn, ook wel rammelaar genoemd, wordt gemiddeld geslachtsrijp rond 4 – 5 maanden leeftijd. Wij adviseren een mannelijk konijn op deze leeftijd te laten castreren. Indien u een niet-gesteriliseerd vrouwelijk konijn in huis heeft en u wilt geen nestje fokken, dan kan uw rammelaar eventueel wat eerder gecastreerd worden.

castratie konijn


De voordelen van castratie van het konijn zijn:

  • Uw konijn is niet meer vruchtbaar vanaf 4 – 6 weken na de operatie
  • Minder kans op agressief gedrag naar of zelfs vechten met andere konijnen als gevolg van mannelijke hormonen
  • Minder kans op agressief gedrag naar de eigenaar
  • Minder kans op in huis plassen of sproeien


De nadelen van castratie van het konijn zijn:

  • De stofwisseling van het konijn gaat langzamer werken, dus als de voeding niet wordt aangepast, dan bestaat de kans dat uw konijn te dik wordt
  • Elke operatie brengt risico’s en de kans op complicaties met zich mee. Wij doen er alles aan om deze risico’s en complicaties tot een minimum te beperken. Voorafgaand aan elke operatie wordt een dier volledig onderzocht (pre-anesthetisch onderzoek). De eventuele afwijkingen worden met u doorgesproken en zo nodig passen wij de narcose aan. We maken gebruik van de veiligste narcosemiddelen en de modernste operatietechnieken


Voorzorgsmaatregelen konijn

Stress

Konijnen zijn uiterst gevoelige prooidieren. We doen er alles aan om stress te vermijden. Dit betekent: opname in een rustige ruimte. Indien de patiënt gewoonlijk met een ander konijn is gehuisvest, dan is het een goed idee het ‘kooimaatje’ mee op te nemen.


Eten en drinken

Laat het konijn niet vasten voorafgaand aan de operatie! Een konijn kan niet braken. Vasten verhoogt de kans op maagdarmproblemen. Wij verzoeken u uw eigen konijnenvoeding mee te brengen, zodat uw konijn direct na de operatie weer kan gaan eten. Het konijn herkent het eigen voer en zal dit makkelijker accepteren.

Vertel uw dierenarts over veranderingen bij van uw huisdier sinds het laatste bezoek, zoals diarree of slecht eten.

Voorafgaand aan de operatie ontvangt u een informatiebrief over de operatie. U kunt deze brief over de castratie van het konijn hier downloaden.

Het is belangrijk dat we weten hoe het gaat met de gezondheid van uw konijn. Wij verzoeken u een korte vragenlijst in te vullen en deze mee te nemen naar de praktijk. U kunt hier de vragenlijst downloaden.