Gezelschapsdieren - Honden - Preventie

Ontwormen

Inleiding
De meest voorkomende maagdarmwormen bij de hond zijn spoelwormen en lintwormen. Wormen komen veel meer voor dan de meeste mensen denken en kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en voor de gezondheid van uw hond. Spoelwormen maken een rondreis door het lichaam en kunnen organen beschadigen en ontstekingen veroorzaken.
Andere wormen beschadigen de darmwand en verminderen hierdoor niet alleen de opname van voedingsstoffen, maar kunnen ook leiden tot braken of diarree. Wormen hebben ook een nadelige invloed op de werking van een vaccinatie, omdat het afweersysteem al druk is met deze wormen. Bovendien kunnen spoelwormen ook de mens besmetten; vooral  kinderen, zwangere vrouwen en oude mensen zijn hier gevoelig voor.

Het voorkomen van een worminfectie is dus niet alleen van groot belang voor de gezondheid van uw huisdieren maar ook die van u zelf en uw gezin.

Wij raden aan al uw huisdieren op hetzelfde moment te ontwormen.
Soorten wormen
Er zijn veel verschillende soorten wormen die bij de hond voorkomen. De meest voorkomende zijn de spoelworm en de lintworm. Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving over deze wormen. In het buitenland komen weer andere soorten wormen voor. Onderaan deze pagina vindt u hierover meer informatie.

Spoelwormen
Spoelwormen zijn lang, dun en rond. Ze lijken een beetje op elastiekjes. De volwassen spoelworm leeft in de darm van de hond en legt hier dagelijks honderdduizenden eitjes. Deze eitjes worden samen met de ontlasting van de hond uitgescheiden.
Honden kunnen gaan braken of diarree krijgen als gevolg van een wormbesmetting, maar ook springlevende en supergezonde honden kunnen besmet zijn met duizenden spoelwormen. Tijdens de dracht worden rustende larven actief en besmetten de pup al in de baarmoeder. Nagenoeg alle pups worden met een spoelworminfectie geboren. Tijdens de zoogperiode worden ze weer besmet via de moedermelk.
Oudere pups en volwassen honden worden besmet door het oplikken van eitjes uit de omgeving. Deze eitjes zijn overal; uitwerpselen van honden blijven kleven aan bijvoorbeeld schoenen, voetzolen van dieren, autobanden of de kinderwagen. Ook door regen verspreiden de eitjes zich in het gras en over de stoep. Overal waar honden en katten zijn, zijn deze eitjes. Spoelwormeitjes kunnen jarenlang in leven blijven en zijn bestand tegen extreme omstandigheden zoals strenge vorst en ontsmettingsmiddelen.

Het lastige is, dat deze eitjes niet met het blote oog te zien zijn en daarom kunt u niet aan de ontlasting van uw hond zien of deze wel of niet besmet is met spoelwormen. Alleen bij ernstige wormbesmettingen kan uw hond incidenteel een volwassen worm uitbraken.Lintwormen
Bij honden komt voornamelijk de lintworm Dipylidium caninum voor. Deze lintworm wordt door vlooien overgebracht. Een lintwormbesmetting is vaak te herkennen aan de eipakketjes in de ontlasting, die er uitzien als bruin/witte rijstkorrels. Een hond met lintwormen verspreidt via de anus lintwormeitjes in uw huis. Deze eitjes worden opgegeten door vlooienlarven. De vlooienlarf ontwikkelt zich tot een met lintworm besmette volwassen vlo die op uw hond springt. Vervolgens likt uw hond de vlo met de lintworm erin op. In de darmen van uw huisdier groeit de lintwormlarve tot een volwassen lintworm, die weer eitjes legt.
Daarnaast komen lintwormen voor die niet de vlo maar een knaagdier (zoals een muis) als gastheer gebruiken om zich te verspreiden, de Taenia. Deze vorm komt voornamelijk voor bij katten.


Regelmatig ontwormen
Het is belangrijk om hond regelmatig te ontwormen!

Wij raden aan uw hond vier keer per jaar te ontwormen. Voor pups raden wij aan om die vaker te ontwormen, namelijk op 2 weken, 4 weken, 6 weken, 8 weken leeftijd en vervolgens 1x per maand tot een half jaar leeftijd. Onderstaand het ontworminsgschema voor pups tot 6 maanden leeftijd.Leeftijd Ontwormen van de hond
2 weken
4 weken
6 weken
8 weken
3 maanden
4 maanden
5 maanden
6 maanden
Vervolgens elke 3 maanden
Er bestaan veel verschillende ontwormingsmiddelen. Het is belangrijk dat een middel zowel spoelwormen als lintwormen doodt. Indien uw dier mee naar het buitenland gaat, dan moet het ontwormingsmiddel tegen nog andere wormensoorten werkzaam zijn. Neem voor een ontwomringsadvies op maat contact op met de praktijk!

Klik hier om naar de pagina 'mee naar het buitenland'  te gaan.