Gezelschapsdieren - Honden - Preventie

Chippen

Honden die vanaf 1 april 2013 worden geboren, moeten verplicht gechipt worden binnen 7 weken na de geboorte. Binnen 8 weken na de geboorte moeten ze bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Alle honden, ongeacht de leeftijd, die worden geïmporteerd vanaf april 2013, moeten binnen twee weken worden geregistreerd. Dit heeft het kabinet besloten om op deze manier misstanden in de hondenfokkerij en hondenhandel tegen te gaan en wordt het welzijn van honden verbeterd.Waarom chippen?
Er zijn verschillende problemen die het welzijn van honden bedreigen. Zo zijn er dieren die worden mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten door hun eigenaar. Ook vinden er misstanden in de fokkerij plaats, onder meer bij de import van buitenlandse honden die zonder juiste vaccinatie of zonder herkenbare afkomst worden verhandeld. Daarnaast vindt bedrijfsmatige hondenfokkerij plaats waarbij de fokker zich niet aan de regels houdt. Om deze problemen meer effectief aan te pakken, moet de herkomst van een hond kunnen worden achterhaald. Veel partijen hebben om invoering van een verplichte identificatie en registratie gevraagd.

Daarnaast is het chippen van belang om vermiste of weggelopen honden te kunnen herenigen met hun baasje. Regelmatig wordt er een hond bij ons gebracht die is gevonden. Als de hond een chip heeft, dan kunnen we direct de eigenaar opsporen. Ook dierenasiels en dierenambulances hebben een chipreader.

Waar registreren?
Het is niet zo dat een hond die gechipt wordt ook automatisch geregistreerd is! Op de chip staat alleen een nummer. Dit nummer moet worden gekoppeld aan een databank, bijvoorbeeld van de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (http://www.ndg.nl/). Als u uw dier bij ons laat chippen, dan regelen wij de registratie voor u. Het voordeel van de registratie bij de NDG is dat wij, maar ook dierenasiels en dierenambulances, daar 24 uur per dag, 7 dagen per week toegang tot hebben. Dit in tegenstelling tot de databank van de Raad van Beheer, waar heel veel rashonden worden geregistreerd. Deze databank is uitsluitend bereikbaar op werkdagen tijdens kantooruren. Dus wij adviseren om uw dier te registreren bij de NDG. U kunt dit zelf via hun website regelen, of u kunt contact opnemen met onze praktijk.