Gezelschapsdieren - Honden - Preventie

Buitenland

Inleiding
Steeds meer mensen nemen hun huisdier mee naar het buitenland. Men moet er echter wel rekening mee houden dat door veel landen eisen worden gesteld aan de invoer van uw huisdier. En daarnaast komen er in het buitenland meerdere ziektes voor die in ons land (nog) niet voorkomen. Informeer tijdig over de te treffen maatregelen.

Rabiësvaccinatie
Indien u besluit uw huisdier mee te nemen naar het buitenland, dan is een rabiësvaccinatie verplicht. Deze vaccinatie moet vaak minimaal 21 dagen van te voren worden toegediend! Sommige landen hanteren echter nog veel strengere invoereisen, zoals een bloedonderzoek, ontworming door een dierenarts enkele dagen voor vertrek of soms zelfs een wachttijd van zes maanden voor vertrek. Daarnaast moet uw dier in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort en hij moet gechipt zijn. Sommige landen hebben nog extra eisen per diersoort of per ras, bijv een aanlijn- of muilkorfplicht. Deze regels veranderen regelmatig. Voor de meest actuele situatie per land, kijk op www.licg.nl.
Wij maken gebruik van de rabiesvaccinatie van het merk Nobivac®; deze vaccinatie is drie jaar geldig.Ziekten
In het buitenland komen een aantal dierziekten voor die in ons land (nog) niet voorkomen. De meest belangrijke ziekten worden hieronder besproken.

Tekenziekten
Teken in Nederland kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. In Europa kunnen teken meerdere ziektes overbrengen, zoals Babesiose en Ehrlichiose.
De teken die Babesiose kunnen overdragen komen tegenwoordig ook in Nederland voor, dus uw hond kan Babesiose ook in Nederland oplopen, al is die kans op dit moment nog niet zo groot. Katten zijn niet gevoelig voor Babesiose. Een hond kan Babesiose ontwikkelen nadat een besmette teek gedurende twee tot drie dagen bloed heeft gezogen. Dit kan na vier tot zeven dagen ziekteverschijnselen geven. De klachten zijn in eerste instantie vaag: de hond is slomer, eet minder graag en heeft vaak koorts. Na enkele dagen ontstaan verschijnselen zoals bloedarmoede, geelzucht en de typische (rood)bruin verkleurde urine.

Ehrlichiose is een ziekte die veroorzaakt wordt door de parasiet Ehrlichia canis die wordt overgedragen door teken. Ehrlichiose is wereldwijd de meest overgebrachte aandoening door teken en komt veel voor in onder andere Zuid-Europa, het Caribisch gebied, Amerika, Azie en Afrika. De parasiet wordt vooral overgebracht door de bruine hondenteek, die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. De laatste jaren is deze teek echter incidenteel ook in Nederland aangetroffen.
Het ziektebeeld kan heel heftig zijn, maar ook meer sluipend (chronisch). Eén tot drie weken na infectie kunnen de honde last krijgen van koorts, verlies van eetlust en algemeen ziek zijn. Daarnaast worden er vaak bloedingen gezien. Deze acute fase kan, als de ziekte niet erkend wordt, jaren later chronische problemen geven. Dit kenmerkt zich door een slechte eetlust, vermagering en soms ook koorts. Vaak zijn er ontstekingen, bijvoorbeeld in de huid, nieren, ogen en gewrichten.
U kunt uw dier het beste beschermen tegen deze ziektes door ervoor te zorgen dat ze niet worden gebeten door teken. Vraag naar de middelen die bij ons verkrijgbaar zijn.Ziekten overgedragen door zandvliegen
Leishmaniose bij de hond wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond en maakt deze kapot. De zandvlieg die de Leishmania protozo bevat, houdt zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen ze te voorschijn. De hond wordt gebeten en de Leishmania komt in het bloed van de hond terecht. De zandvlieg komt nog niet in Nederland voor. Echter, gezien de toename van vroeger (sub)tropische aandoeningen zoals hartworm en Babesiose, is het zeer waarschijnlijk dat dit niet al te lang op zich zal laten wachten.

Het probleem van de aandoening is dat het ziektebeeld en het verloop van hond tot hond zeer kan verschillen. Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben. De parasiet kan zich inkapselen in de milt en de lever, maar ook in het beenmerg en/of de lymfeklieren. Op zo’n moment is de ziekte dan ook niet aan te tonen door een test. Maanden tot jaren later kan de ziekte alsnog ‘actief worden’ en gaat de hond pas symptomen vertonen. Of en wanneer de ziekte actief wordt hangt af van de individuele afweer van de hond. Alle honden in het Middellandse Zeegebied worden vroeg in hun leven door de zandvlieg gestoken en zullen afweerstoffen bij zich dragen. De ziekte kan dan na enkele weken tot jaren (zeven jaar of langer) tot uiting komen. Het treft dan vooral honden met een zeer laag immuunsysteem. Ook al is de hond getest en negatief bevonden is, wil dat niet zeggen dat de hond niet jaren later - tot 7 jaar - alsnog de ziekte kan krijgen.
De belangrijkste manier om uw hond te beschermen tegen Leishmania is om te zorgen dat uw hond niet gestoken wordt door zandvliegen. Houdt uw hond rond de Middellandse Zee binnen tijdens zonsopgang en zonsondergang en gebruik een middel die de zandvliegjes weert. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.Hartworm
De hartworm (Dirofilaria immitis) is een worm die voorkomt bij de hond en in mindere mate bij de kat. Voorheen kwam de hartworm voornamelijk in Zuid-Europa voor. De laatste tijd rukt deze infectie op richting het noorden en de ziekte wordt inmiddels tot halverwege Frankrijk aangetroffen.
De ziekte wordt verspreid via muggen en kan niet direct van hond op hond worden overgedragen. De hond wordt geïnfecteerd met de larven via een muggenbeet door een besmette mug. Deze larven groeien uit tot een volwassen worm en leven in de grote bloedvaten en het hart. Voorkom dat de larven uitgroeien tot volwassen wormen, deze zijn namelijk moeilijk te bestrijden.
Als uw huisdier besmet is met de hartworm duurt het zeven maanden voordat de larven volwassen zijn. Het kan dus langer dan één jaar duren voordat de hond symptomen van een besmetting begint te vertonen!! Het vaststellen van een besmetting met hartworm is niet gemakkelijk. Ook de behandeling van een besmet dier valt niet mee. Voorkomen is in dit geval dus echt veel beter dan genezen! U kunt een besmetting met hartworm voorkomen door muggen te weren en de hartwormen in een vroeg stadium te doden, bijvoorbeeld door pipetten of een speciale band. Informeer naar de mogelijkheden van preventie door contact met onze praktijk op te nemen.Vossenlintworm
De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt voor in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, het oosten van Frankrijk en Oost-Europa. De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van de vos. Ook hond en kat kunnen drager zijn van deze lintworm. In de ontlasting van de besmette vos, hond of kat komen eitjes voor die door knaagdieren kunnen worden opgenomen. Ook de mens kan zich met deze eitjes besmetten. Vossen, honden en katten infecteren zich door de besmette knaagdieren op te eten waarna uit de opgegeten eitjes via de vorming van een blaasworm weer volwassen lintwormen ontstaan.
Indien de eitjes door de mens opgenomen worden, kan hieruit een blaasworm ontstaan. Deze bevindt zich meestal in de lever, maar kan ook op andere plaatsen voorkomen. Het vervelende van deze blaasworm is dat hij door blijft groeien. Door deze langzame groei treden verschijnselen van een besmetting pas na een aantal jaren op. Deze verschijnselen zijn niet erg specifiek en kunnen onder andere bestaan uit buikpijn, kortademigheid of geelzucht.
De vossenlintworm komt in Nederland alleen nog maar voor in Groningen en Limburg in de grensgebieden met Duitsland en België. Het infectierisico in Nederland wordt op dit moment nog klein geacht. Ondanks dit kleine infectierisico kunt u in bovenstaande gebieden de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen:
  • Na grond- en bosbouwwerkzaamheden goed de handen wassen
  • Geen uitwerpselen van vossen aanraken
  • Geen vossen (dood of levend) zonder handschoenen aanraken
  • Wilde bosvruchten (bramen, frambozen, bosbessen) en zelfgeplukte paddenstoelen altijd grondig wassen en het liefst koken

Omdat de mens door de hond en de kat besmet kan worden, is het raadzaam om honden die niet aangelijnd in de vrije natuur lopen en katten die buiten komen elke drie maanden te ontwormen met een ontwormmiddel dat werkzaam is tegen lintworm, dus een wormmiddel met praziquantel erin.
We hebben diverse ontwormingsmiddelen in onze praktijk. Bij een dierenarts kunt u nieuwere middelen verkrijgen dan bij een dierenwinkel. Dit zal zich uiten in een betere werkzaamheid of een makkelijkere of kortere toedieningsvorm. We geven een ontwormingsadvies op maat voor uw hond. Neem gerust contact met ons op welk ontwormingsmiddel voor uw huisdier het beste is.